projekt "WOLONTARIAT DLA SZTUKI" 15.04.2015 - 30.10.2015
Rusza projekt "WOLONTARIAT DLA SZTUKI" w ramach zadania publicznego współfinansowanego przez UM Krosna - "Propagowanie wolontariatu wśród mieszkańców miasta Krosna".

REKRUTACJA TRWA DO 11.05.2015

Mogą wziąć w nim udział uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz wszyscy dorośli mieszkańcy Krosna.
Ilość uczestników - 30 osób - decydować będzie kolejność zgłoszeń. Formularz po wypełnieniu należy zeskanować i wysłać mailem na adres fundacjadlasztuki@gmail.com. Osoby zakwalifikowane otrzymają zwrotnego maila z informacją o spotakniu organizacyjnym.

REKRUTACJA TRWA DO 11.05.2015

REGULAMIN I FORMULARZ REKRUTACYJNY do pobrania

ETAPY PROJEKTU

1. Teoria wolontariatu – przeprowadzone zostaną obowiązkowe zajęcia teoretyczne z zakresu teorii i prawa wolontariatu.
  2. Akcja plastyczna na Krośnieńskim Rynku – „Wiosna kwitnie majem” – wolontariusze pomogą w przygotowaniu akcji plastycznej skierowanej do dzieci. Zostanie wykonana instalacja przestrzenna z tekturowych tulei szalunkowych, które zostaną przez dzieci przez pomalowanie i  ozdobione papierowymi formami przestrzennymi zgodnie z tytułem akcji. Oczywiści dzieciom pomogą wolontariusze, a także będą mogli włączać się w działania dorośli. Powstała kompozycja przestrzenno malarska może zostać w całości lub częściach przekazana instytucji do wyeksponowania jej.
  3. Warsztaty z malowania twarzy – 10 osobowa grupa wolontariuszy, którzy przejawiają zdolności plastyczne weźmie udział w 5 godzinnych warsztatach z malowania twarzy. Poznają techniki i poćwiczą tworząc swoje wzory. Ich umiejętności zostaną wykorzystane podczas kolejnego zadania, podczas którego będą malować twarze dzieci.
  4. „Artystyczne Podcienia” III edycja – będzie to już kolejna edycja konkursu plastycznego dla dzieci w ramach Dni Krosna, a przy przygotowaniu i realizacji  weźmie udział 15 wolontariuszy. Dzieci będą wykonywały rysunki na sztalugach, a prace zostaną ocenione przez Komisję Konkursową w dwóch kategoriach – przedszkolaki i uczniowie szkół podstawowych. Autorzy trzech najwyżej ocenionych prac w każdej kategorii otrzymają nagrody rzeczowe. Uczestnicy konkursu będą mogli skorzystać z umiejętności wolontariuszy, którzy pomalują im twarze.
  5. Warsztaty z malowania murali i wykonanie murale przez wolontariuszy – wolontariusze wezmą udział w warsztatch z historii murali oraz poznają techniki wykonywania dawniej i obecnie. Wspólnie zaprojektują własny mural, który będzie wykonany w miejscu wyznaczonym przez Urząd Miasta
  6. Warsztaty – giełda pomysłów na akcję jesienną – wolontariusze wezmą udział w warsztatach, podczas, których zostaną podzieleni na 5osobowe zespoły. Każda grupa wymyśli i wstępnie opracuje akcję społeczną do zrealizowania dla mieszkańców Krosna, zgodną z celami Fundacji. Wspólnie zostanie wybrana zdaniem prowadzącego i uczestników ta najlepsza, a następnie dopracowana w szczegółach.
  7. Realizacja wybranego projektu wolontariuszy

CO TO JEST WOLONTARIAT:

Wolontariat  to dobrowolne, świadome i niezarobkowe  wspieranie własną pracą wybranej przez siebie  społecznie pozytywnej inicjatywy. Wolontariusze wspomagają działania, które czynią ten świat lepszym miejscem do życia. Działania te pomagają nam stać się bardziej wrażliwymi, ludzkimi i pomocnymi wobec siebie nawzajem

Potrzeba działania społecznego jest znacząco związana z życiem człowieka. Wolontariat istniał od zawsze. Ludzie pomagali sobie wzajemnie, bo tylko w ten sposób mogli przetrwać w pełnym zagrożeń świecie.

CO DAJE WOLONTARIAT:

Oczywiście, wolontariusze nie otrzymują za swój trud wynagrodzenia, co wcale nie oznacza, że muszą go podejmować całkowicie bezinteresownie.

Korzyści z wolontariatu możemy mieć sporo, od rozwoju osobistego, poprzez zdobywanie doświadczenia zawodowego i życiowego, do nawiązywania nowych znajomości, bo w wolontariacie można przecież nawet znaleźć swoją drugą połowę, czego już wielu wolontariuszy doświadczyło. Wolontariat rozwija także empatię, kształtuje postawy prospołeczne, pozwala pożytecznie zorganizować czas wolny.

Angażowanie się w życie społeczne poprzez wolontariat stanowi dla młodzieży okazję do poznania siebie i świata, do wyjścia mu naprzeciw. Młodzi ludzie mają okazję nie tylko doskonalić swoje umiejętności i kompetencje, ale przede wszystkim doświadczać poprzez samodzielne działanie trudu i satysfakcji z dobrze wykonanej pracy. Wolontariat uczy radości życia – stanowi swoiste zaprzeczenie kultywowanej przez niektóre kręgi postawy egocentryzmu i konsumpcjonizmu. Pozwala na głębsze przeżywanie dobra poprzez dawanie siebie innym.

Dla gimnazjalistów, szczególnie tych z trzecich klas, jest on także źródłem punktów, które ułatwiają dostanie się do wymarzonej szkoły. Być może dwa lub trzy punkty to niewiele, ale do przekraczenia progu wybranej szkoły ponadgimnazjalnej mogą być na wagę złota.