Warsztaty artystyczne
W dniach 1-2 i 6-10.12.2012 uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach artystycznych i wyjeździe edukacyjnym do Muzeum w Sanoku.
Podczas tych warsztatów odbyły się zajęcia z rysunku, malarstwa, robienia witraży, rzeźby w drewnie i ceramiki.
Uczniowie wykonali kilka ćwiczeń z rysunku - perspektywa w ołówku i węglem oraz bryły w erspektywie i światłocień. Na zajęciach z malarstwa projektowali grafitti i wykonali je później na podobraziu farbami akrylowymi. Drugim tematem malarskim był portret. Zapoznali się z technikami rzeźby w drewnie i zasadami bezpieczeństwa. Wykonali szkicowe projekty, a nasępnie każdy uczestnik wykonał płaskorzeźbę w drewnie lipowym. Każde dzieło zostało dokończone i prezentowało bardzo wysoki poziom, jak na ten przedział wiekowy. Podczas zajęć z projektowania witraży uczestnicy wykonywali prace metodą Tiffaniego, a jej efekty mozna zobaczyć na zdjęciach. Ceramika to lepienie w technice wałeczkowej, toczenie na kole i szkliwienie.
Prace, które powstały na warsztatch są bardzo interesujące i świadczą o dużym zaangażowaniu młodzieży. Większość z nich po raz pierwszy poznawała techiki ceramiczne, rzeźbiarskie, witrażowe i malowała na podobraziach.