NOC BIBLIOTEK
5.10.2019 NOC BIBLIOTEK w Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej filia nr4 i znowu akcja plastyczna z udziałem FUNDACJI DLA SZTUKI -"Znajdźmy wspólny język".

5 października br. Filia nr 4 Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej była jedną z ponad 1700 bibliotek, które włączyły się do ogólnopolskiej akcji Noc Bibliotek 2019. Tegoroczne wydarzenie przebiegało ph „Znajdźmy wspólny język”. Filia nr 4 KBP zaprosiła do zabawy najmłodszych czytelników, a Fundacja dla sztuki już po raz trzeci pryłączyła sie do tego święta i jak zwyklw przygotowała działania plastyczne.

Na dużych arkuszach białego papieru, rozwieszonego na klatce schodowej, malowały kredkami woskowymi charakterystyczne elementy dla wybranych krajów, gdzie rozmawia się w języku angielskim, francuskim, rosyjskim, hiszpańskim, włoskim oraz holenderskim. W ten sposób przenieśli się do Londynu, Paryża, Moskwy,  Madrytu, Rzymu i Amsterdamu, a na białych kartkach pojawiały się np. Wieża Eiffla, holenderskie wiatraki i tulipany, hiszpańska tancerka flamenco czy włoska pizza. Powstała przysłowiowa Wieża Babel, gdzie dzieci za pomocą obrazów i symboli znalazły wspólny język z Europejczykami.